Gå till innehåll
Svenska Skolidrottsförbundet

Paraidrott

Vad är para? 

Ordet Parasport eller paraidrott är namnet på sport eller idrott för personer med en funktionsnedsättning. Paraidrotter för synnedsatta och rörelsenedsatta representeras på bland annat paralympic games i samband med olympic games och många av dessa finns i Sverige att prova på och utöva. Idrott för personer med en intellektuell funktionsnedsättning representeras under en annan tävling som heter special olympics.

Parasport Sverige som hjälper olika specialförbund att utbilda sig inom parasport fokuserar på tre typer av funktionsnedsättningar; rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning. Om det är dövidrott som gäller för er skola kolla in svenskdovidrott.se.

Tips! På hemsidan parame.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan man hitta många olika idrotter och aktiviteter för personer med en funktionsnedsättning. Det finns aktiviteter för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning, hörselnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning!

Publicerad: 2024-06-28

Senast uppdaterad: 2024-07-11