Gå till innehåll
Svenska Skolidrottsförbundet

Välkommen till Skol-IF

Grattis till ert medlemskap i Skolidrottsförbundet – idrottsrörelsens enda barn- och ungdomsorganisation med fokus på rörelseglädje, gemenskap och ungt ledarskap. Ert medlemskap innebär att ni nu kan utbilda era ledare och er styrelse, ansöka om projektmedel och LOK-stöd samt få söttning och hjälp från våra verksamhetsutvecklare.

Medlemskapet innebär även att ni behöver betala en medlemavgift till förbundet samt genomföra ett årsmöte enligt era stadgar. Nu kör vi i gång!


De fyra punkterna

En Skol-IF är en förening där unga leder rörelsen!

Alla 4 punkter är viktiga för att föreningen ska bli så välkomnande, fungerande och rolig som möjligt!

Nedan har vi samlat information som en nystartad förening behöver känna till och kunna hantera. Och precis som tidigare- om något är oklart eller om ni har frågor så är ni välkomna att kontakta er verksamhetsutvecklare för att få svar, hjälp och inspiration.


Årshjul för Skol-IF

Viktiga datum att förhålla sig till under året:

  • 31 mars – sista dag för föreningens årsmöte.
  • maj– föreningsrapport öppnas upp för att skicka in.
  • augusti– deadline för att skicka in föreningsrapporten.
  • 25 augusti – sista dag för att skicka in LOK-stöd för vårens aktiviteter. Mer info om LOK-stöd hittar du här.

    TIPS!
    Använd årshjulet för att skapa ert eget unika årshjul för föreningen. Fyll på med planerade aktiviteter, evenemang, möten och utbildningar med tillhörande datum för de olika arrangemangen. Komplettera årshjulet med era egna fokusområden under året.

    Önskar ni pepp, tips eller hjälp under årets gång? Ta kontakt med er verksamhetsutvecklare för er region. Kontakt till er verksamhetsutvecklare hittar ni här.

Medlemskap i Skolidrottsförbundet innebär att er Skol-IF även är medlemmar i Riksidrottsförbundet dvs. en av alla 19 000 idrottsföreningar inom svensk idrott. Ert medlemskap innebär att era medlemmar är försäkrade via Folksam Idrottsförsäkring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., att ni kan utbilda era organisationsledare, att ni kan söka pengar till er förening samt att ni kan få hjälp av er verksamhetsutvecklare.

Medlemskapet innebär också att ni som förening har några skyldigheter som behöver uppfyllas varje år;

  • Ni håller varje år ert årsmöte på ett demokratiskt och stadgeenligt sätt.
  • Ni besvarar den årliga föreningscheckinen vilken är öppen mellan 1-30 september på vår hemsida. Föreningscheckin är Skolidrottsförbundets sätt att samla in redovisning från respektive förening.
  • Ni skickar, i samband med den årliga föreningscheckinen, in era årsmöteshandlingar som ska vara signerade. Dessa är årsmötesprotokoll, verksamhetsberättelse, årsredovinsning och revisionsberättelse.
  • Ni betalar den årliga medlemsavgiften till förbundet.
  • Ni håller era kontaktuppfiter uppdaterade via IdrottOnline (e-postadresser, postadresser och telefonnummer).

Som idrottsförening innebär det också att ni behöver ta ett aktivt årsmötesbeslut om ni inte längre skulle vilja vara kvar som medlemmar i Skolidrottsförbundet. Vi hoppas såklart att den dagen inte kommer men skulle den göra det och ni önskar hjälp med processen så kan ni kontakta någon av våra verksamhetsutvecklare.

Sedan 1 januari 2020 ska även alla idrottsföreningar inom Riksidrottsförbundet kontrollera begränsat registerutdrag för ledare som har direkt och regelbunden kontakt med barn. Be ledare i er förening (styrelse, aktivitetsledare, vuxenstöd m.fl.) att beställa utdrag hos polisen via denna länk: https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/barn-annan-verksamhet/blanketter---ovrigt-arbete-med-barn/ Länk till annan webbplats.

Idrottonline är ett kostnadsfritt och gemensamt administrationsverktyg för samtliga idrottsföreningar i Sverige. Genom Idrottonline håller ni era kontaktuppgifter uppdaterade, ert medlemsregister aktuellt samt att ni ansöker om LOK-stöd och andra bidrag till föreningen. Som nystartad förening behöver ni aktivera er Idrottonline-sida.

Aktivera er IdrottOnline-sida här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klicka här för att läsa mer om Idrottonline

Önskar ni hjälp med att komma igång med Idrottonline så ta kontakt med er verksamhetsutvecklare.

Psst! Det är kontaktuppgifterna i Idrottonline som vi använder för att komma i kontakt med er så se till att de är uppdaterade.

Ett första steg som nystartad förening för att få i gång föreningens ekonomi är att ansöka om bankgiro. Detta kan ni dock först göra när ni fått ert organisationsnummer från Skatteverket tilldelat. Som idrottsförening hänvisar vi er till Swedbank för kostnadsfri uppstart av konto (årsavgift tillkommer dock). Mer information gällande banklösning och hur ni startar upp konto hittar ni på Swedbanks hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När ni som förening fått bankgiro har ni möjlighet att ansöka om ett nystartsbidrag för att kunna kicka igång föreningens verksamhet. Ni behöver kanske köpa in något nytt material eller köpa in tröjor till ledarna för att kunna marknadsföra er? Då är nystartsbidaget perfekt! Ni ansöker om detta på Idrottonline. Ta kontakt med er verksamhetsutvecklare om ni önskar hjälp. Psst! När er förening väl kommit igång finns det en del andra ekonomiska stöd för att kunna utveckla er verksamhet. Bra va? Mer info om projektstöd hittar ni här.

Ett annat ekonomiskt stöd som är möjligt att jobba med redan från start är LOK- stödet. LOK-stöd är ett ekonomiskt stöd som ni som Skol-IF kan ansöka om för att ni håller i fysiska aktiviteter. LOK-stöd för statligt lokalt aktivitetsstöd och avser att stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för funktionsnedsatta deltagare finns ingen övre åldersgräns).

Ni ansöker om LOK-stöd i Idrottonline två gånger per år – 25 februari och 25 augusti. Ansökan avser aktiviteterna ni hade förgående termin. Mer info om LOK-stödet och ansökan hittar du här.

Tips! Använd LOK-appen för lättare hantering.

Minst en gång i kvartalet skickas nyhetsbrev till er med information kring vad som är på gång, påminnelse om viktiga datum samt inspiration och goda exempel från andra Skol-IF. Se till att ha uppdaterade kontaktuppgifter på Idrottonline så att nyhetsbrevet hamnar rätt och når fram.

Skolidrottsförbundet erbjuder kostnadsfri utbildning för vuxenstöd och för föreningens organisationsledare – aktivitetsledare och styrelsemedlemmar. Utbildningen är digital som ni genomför på egen hand på hemmaplan.

Vi har samlat allt ni behöver veta kring Skol-IF på ett och samma ställe.

Skolidrottsföreningen har möjlighet att ansöka om fem års deklarationsbefrielse. Vid godkänd ansökan innebär det att ni som Skol-IF ej behöver lämna in deklaration de närmsta fem åren. Deklarationsfriheten kan därefter förlängas.

Kom ihåg att kontakta Skatteverket om adressen till föreningen skulle ändras, om ni får en mer omfattande ekonomisk omsättning eller om föreningen läggs ner.

Viktigt! Ni bör fortfarande göra korrekt löpande bokföring samt årsredovisning i samband med årsmötet.


Tillsammans med blanketten behöver ni posta med följande dokument:
- stadgar
- senaste balansräkning och resultaträkning eller motsvarande specifikation av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader
- senaste verksamhetsberättelse.

Det kan även vara bra att skicka med dokument som styrker er ekonomiska omsättning. Exempel på hur ni kan skriva (detta skrivs på vanligt papper):

XXXskolans IF har funnits sedan 20XX. Då föreningens ekonomiska omsättning är ringa ansöker vi om deklarationsbefrielse. Föreningen har stadgar som överensstämmer med Svenska skolidrottsförbundets och Riksidrottsförbundets normalstadgar för idrottsföreningar. Föreningens styrelse utgörs av följande personer:

[Namn på föreningens styrelse]
Ordförande:____________________________________
Kassör och Firmatecknare:___________________________________

Publicerad: 2022-10-27

Senast uppdaterad: 2023-11-22